17 Ekim 2012 Çarşamba

Bir Akıl Verin Bana Ne Olur? Bu Kediyle Ne Yapıcam Ben?



Şu aralar gerçekten kendimi çok çaresiz hissediyorum.
Günlerdir bilgisayarı elime almadım hiç.
İnstagramdan takip edenler bilir.
Geçtiğimiz günlerde nöbetten çıktığmda hastanenin yakınında terkedilmiş, soğuktan titreyen bir kedi buldum.
Dayanamayıp alıp eve getirdim. Tabii ki annem feryadı koparttı. Annemin kedi fobisi var malesef, o yüzden günlerce odama dahi giremedi. Hala da girmiyor.


Oysa ki dünya tatlısı bir kedi o :)  
Ben hiç beklemediğim kadar çok bağlandım kedime. Adını Zeytin Minnoş koydum :)
Evet iki adı var kedimin :)
Şimdi buraya kadar her şey güzel de...
Kedicik odanın bir köşesini kendisine malum ihtiyaçlarını gidermek için seçti, biz de onun isteği üzerine kumunu oraya koyduk, gidip gelip çişini oraya yapıyor.
Amma velakin o her çişini yaptığında ben g*tünü silmekten fenalık geldi bana.
Hayır kesinlikle iğrendiğimden değil, mesleğim gereği çok hoş şeyler görmemeye alışığım zaten.
Ama kedi bu sonuçta günde 5-6 kez çişe gidiyor, her gittiğinde elimde bir ıslak mendil bu işi yapmak vakit ve emek isteyen bir şey ki o da bende yok malesef.
Sınavlara hazırlanma mecburiyeti yüzünden  çok sıkı ders çalışmam gerek, nöbete gittiğim günleri saymıyorum bile.
Siz evde kedi ya da köpek besleyen arkadaşlarım.
Bana bir akıl verin nolur.
Siz bu işin altından nasıl kalkıyorsunuz.
Ben daha önce hiç evde hayvan beslemedim.
Bu kediye de fazlasıyla bağlandım.
Başka odaya gitsem, ne yaptı acaba diye onu düşünür hale geldim.
Çünkü daha çok küçük.
40 günlük sadece :(
Sokakta muhtemelen çocuklarda  darbe almış, bir ayağı aksıyordu, veteriner kırık değil bakarsan eğer bir süre sonra iyileşir dedi.
Gerçekten şu anda daha iyi durumda, artık dikkati bakmadığın sürece ayağının aksadığı belli bile olmuyor.
Yaklaşık on gün sonra aşı yaptırmaya götürcem.
Şimdilik çok küçük , ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak çelimsiz kalmış, o yüzden veteriner aşı yapmadı.
Sokağa bırakamama çünkü kendi başına yaşayamaz ölür :(
Verebilecek bir yer bulamadım, burada hayvan barınağı yok sanıyorum.
Hayır zaten vermek de istemiyorum ama bu çişini apma sonra da temizlenme olayını sizler nasıl çözdünüz, ben mi çok obsesif bir insanım bilemedim gerçekten.
Büyük bir kutu alıp onun içinde mi baksam, en azından şu sınav dönemi bitinceye kadar ?
Ne yapsam bilemedim.
Bir de bu kedi 40 günlük ama deli gibi yetişkin kedi maması yemek istiyor.
Normalde sütle basliyorum ama.
Veteriner günlük yarım çay bardağı ile sınırlandırdı ama daha fazlasını yemek istiyor, acaba fazla versem zararlı mı olur, yoksa iyi mi etmiş olurum?
Bana bir akıl verin, tecrübeleriniz paylaşın, gerçekten şu anda verilebilecek her tavsiyeye ihtiyacım var.
Kedimi bu yoğun tempoda nasıl bakarım sizce?
Siz de her tuvaletini yaptıktan sonra kediyi temizlemeye kalkıyormusunuz benim gibi.
Yorumlarınızı bekliyorum.

Edit : Bu arada kedicik kendi kendini henüz yalayamıyor , o yüzden mecburen her tuvaletini yaptıktan sonra silinmesi şart. Yoksa onu o halde bırakırsam evi b*k götürür :)
Bir de sütü suyla yarı yarıya karıştırıp veriyorum, ilk başta sütü sulandırmadan vermiştim, çünkü bilmiyordum ve kedicik ishal oldu, daha yeni yeni toparlıyor kendini :(

11 yorum:

Tuba dedi ki...

Ben şimdiye kadar hiç annesi olmadan öyle bir yavru kediye bakmadım, o yüzden çok fazla yardımcı olamayacağım ama evimizde 4 tane erişkin kedi var :), kendi kendini yalayabiliyorsa her tuvaletini yaptığında silinmesine gerek yok diye düşünüyorum ama tabi siz bir bilene sorun, ayrıca bence sütü arttırmayın, kediler için inek sütü çok sağlıklı değil diye biliyorum, ishal filan dahil olabiliyorlarmış, ayrıca yavrular için kedi maması var diye biliyorum, iştahı çoksa onlara da bakabilirsiniz..
Kusura bakmayın pek yardımcı olamadım ama Zeytin Minnoş çok tatlıymış, bence de bırakmayın zaten bir yere çok güzel hayvanlar, benim annem de aynı sizinki gibiydi, şimdi dördüyle de gayet iyi anlaşıyor çok şükür, kucağında bile yatıyorlar :))

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

sizi kutluyorum, böyle bir güzelliği ev sahibi yaptığınız için... inşallah bir an önce iyileşir... sevgiler..

Xoxo dedi ki...

canım şöyle yapabilirsn kedye baktıgını bildiği için evinin önüne koy suda koyki ona bakacagını bılsın evt yıne zor olck ama yiyecegini falan verirsen ayrılmaz sokakta yasamayada alısıklar sonucta

MehtapveKitap (Asabi Bakire) dedi ki...

Çok çok daha küçük kedilere bakmışlığım oldu biraz zor olaak az daha büyüyene kadar. İshali geçmediyse yalanmayı da beceremiyorsa mecburen silmeye devam etmen gerekecek, çünkü minik kedileri anneleri temizliyor büyüyene kadar , Zeytin Minnoş'un annesi de sen olduğun için el mecbur:) Yoğun dönemi atlatana kadar , büyük bir kutunun içerisinde idare edebilirsin, büyük kutunun içine ayrı bir çiş yapma bölgesi yaparsın, 2 sene önce bebek köpeklere evde öyle bakmaya çalıştım.Yoğun dönemini atlatınca tuvalet işini düzene sokman iyi olur, hem kedicik de biraz büyümüş olur, kediler köpeklerden daha çabuk öğreniyorlar .Yavru kedilerin sanırım protein ihtiyacı fazla olduğundan bize sulandırılmış ve 30 derece civarı süte yumurta sarısı karıştırıp verebilirsiniz demişti çok eski bir veterinerimiz.Sütü yavaş yavaş azaltıp kedi mamasına geçersin zamanla, yavru kedi mamaları da var.Meesela 1.5 aylıktan 4 aylık olana kadar ortalama 50-55 gram kuru mama verdim, sonra kilo durumuna göre azaltılıyor, zaten mamaların üzerinde de yazıyor.İnek sütünden korkuğum için biberonla beslemek zorunda kaldığım zamanlarda yukarıda dediğim ılık yumurtalı süttten veriyordum,yemeye başlayına sütü bıraktırmaya çalıştım,ishalden korktuğum için. İshali geçince tuvalet seansları işkenceden çıkacaktır.Benim şu an evde baktığım kediciklerim de aldığımda ölmek üzerelerdi,tedavileri epey uzun sürdü, konserve mama ve kuru mama harici çok nadir şey yiyorlar; ekmek içi,yoğurt gibi.İlk geldiklerinde senin Zeytin Minnoş dan biraz büyüklerdi, ama ishal yüzünden ben de epey bir b.k temizlemek,silmek zornda kaldım:)

Kediler pek doyduklarını bilmiyorlar, kusana kadar yiyebilenleri oluyor, o yüzden çok verme, verdikçe yer, kusar.Biraz toplarlayıp,aşıları yapılınca ishali de geçer inş. , mutlu mesut yaşarsınız :)

Allah kolaylık versin , yavrucuğu kurtardığın,anneciğinin korkusuna rağmen eve aldığın için çok mutlu oldum, bir hayvansever olarak çok teşekkür ederim :) Allah razı olsun.

Gelişmeler için beklemedeyim:)

Süm dedi ki...

NE kadar güzel bişey yapmışsın bu kuzusu eve alarak, benim de 3 ay öncesine kadar kedim vardı, bebek değildi ama az çok bişeyle rbiliyorum sanırım. Temizleme konusunda bir süre daha yapıcak çok fazla bişey yok annesi olmadığı için kendi kendini temizleyene kadar senin temizlemen gerekicek malesef:( süt dediğin gibi çok fazla ishal yapar bu da seni daha çok uğraştırır, ekmekle yoğurt verebilirsin yada sütü biraz ekmekle karıştırabilirsin hem şimdiden ekmeğe alışırsa büyüyünce çok yemek sıkıntısıda çekmezsin ama süt yoğurt miktarını mümkün olduğunca az tutman gerekiyo ishal olayı için, bebek kedi mamaları da var diye biliyorum, ama whiskas mama kullanma kanserojen madde vs varmış veterinerim kesinlkle izin vermiyordu, biraz ğahalı ama proplan iyidir. Tuvalet olayına mutlaka alıştır çok mecbur kalmadıkça kumunun yerini değiştirme yoksa dolaplara kuytu köşeler fln yapabilir. Tuvalet konusunda çok hassas oluyorlar büyüyünce sen ona bakarken yapmıyor bile:) İnce kumlardan kullan çok fazla çeit kum var, ben ince kumu ve kristalize olan çişi taşlarının içine hapseden kumu karıştırıp kullanıyordum, kristalizenin kullanım sreside uzun ama sen 2-3 tuvalette bir kumun içinden al pislikleri, ben 2 günde bir değiştiriyordum kumunu ama daha uzun kullananlarda varmış sanırım o biraz terch meselesi. Birde şimdiden bazı şeyler alışsın mesela tüm evde gezmesine izin verme belli bölgeleri olsun atıyorum mutfaga annenin odasına vs girmeye çalıştığında sesli bir şekilde kız korkut bişey yap ki o şekilde alışsın:) ımm başka başkaa oyalanması için uzun ipler çok işe yarar, yatağında yatmaya alıştırırsan hep yanında yatar kendi minderi fln olsada geceleri hep insan yanına gider...

İnşallah yardımcı olabilmişimdir uzattım biraz ama:) Takıldığın bir konu olursa elimden geldiğince yardımcı olurum:)

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

ANNENİZ BENCE ZAMANLA ALIŞIR
VAZ GEÇMEYİN BU GÜZELLİKDEN
TEMİZLİKLERİNİ KENDİLERİ YAPIYOR ZATTEN ÇOK KISA ZAMANDA ALIŞIR
BİRAZ DAHA SABIR
HAYIRLI AKŞAMLAR

Mimosa dedi ki...

Öncelikle sizi tebrik ediyorum, gerçekten çok büyük iyilik yapmışsınız bu yavruya :) Elimden geldiğince bildiklerimle yardımcı olmak isterim. Ben de 5 sene önce bir yavru sokak kedisini veterinerde görüp sahiplenmiştim. O zaman 1 aylıktı. Şimdi büyüdü genç kız oldu kendisi:) Kendi kedimde de gördüğüm üzere kediler çok çabuk tuvalet alışkanlığını edinebilen hayvanlar. Benimkisi 1 haftada alışmıştı. Zeytin Minnoş kendisini yalayamadığı için mecbur bir süre daha siz temizliğini yapmak durumundasınız. Bu sabır gerektiren bir iş tabiki ama ben sizin hayvan sevginizle bunun üstesinden gelebileceğinize inanıyorum :) Kendini yalamaya başladığı andan itibaren zaten böyle bir sorun kalmayacaktır. Diğer yorumlarda okuduğum şeylere de katılıyorum. Büyük bir kutu işinizi görür. Zaten daha çok küçük ve sizin evinizde ona ayırabildiğiniz alan ne kadar kısıtlı olursa olsun, muhakkak sokakta olacağından daha iyi durumdadır. Sadece mamaya, temizlenmeye değil, en çok da sevilmeye ve korunmaya ihtiyacı vardır. Diğer bir söylemek istediğim 'Süm' ün de söylediği gibi Whiskas marka mamalar kanserojen olduğu için önermiyorum. Biz önceden ondan alıyorduk fakat veterinerimiz bizi uyardığından beri bıraktık. Bizim için 'ödül maması' niyetine, küçük paketlerde ıslak mamalardan da arada sırada alıp veriyoruz. :) Kedi kumu olarak da kristal kum kullanıyoruz sadece. Çünkü çişi çok çabuk emiyor. Aynı zamanda koku da yapmıyor. Biz 10-15 günde bir kumunu değiştiriyoruz. Bu artık bir sisteme oturdu bizde çoktan. Onun dışında 2 günde bir de kristal kumun arasında kalan dışkılarını şeffaf eldiven ile veya küçük bir kürekle topluyor ve atıyoruz. Çok birikmemesine özen gösterin. Çünkü o zaman kediler tuvaletine yapmak istemiyor, bazen kumu pis olduğu için tuvaletlerini yapmayabiliyorlar. Ayrıca kum dışında gazete sermek vs gibi yolları denemeyi düşünürseniz kesinlikle önermiyorum. Zira bir kere böyle bir deneyimimiz olmuştu ve kedim kum olmadığı için bütün bir gün boyunca tuvaletini tutmuştu. :/ Süte su katıp vermenin daha yararlı olduğuna da katılıyorum. Zaten yaşı ilerledikçe süt vermeyi de azaltmalısınız. Benim kedim 5 yaşında ve çok nadir olarak veriyorum. Süte su katıp vermenizin daha sağlıklı olma sebebi: midesi ve bağırsaklarına ağır gelmemesi için sütü hafifletmek. Çünkü süt aslında onlar için çok verildiği zaman sindirimi zor bir besin. Benim kedim ( adı Susam ) kuru mama dışında yemeklerin suyundan içmeyi seviyor. Hemen hemen ( tatlı vermiyoruz ) herşeyden yiyor. Soğanın kediler için zararlı oldugunu duymuştum bu sebeple soganlı yemeklerin suyundan içirtmiyorum. Yiyecek konusu dışında da kedilerle ilgili birşey daha söylemek istiyorum. Kediler bakıldıkları ortamdaki kişilerden bir tanesini annesi gibi beller ( büyük ihtimalle bu sizsiniz ) diğer kendisini seven kişileri de oyun arkadaşı olarak düşünürlermiş. :) Zeytin Minnoş ve size birlikte nice uzunnn seneler diliyorum :) Umarım birazcık olsun katkım olmuştur...

Unknown dedi ki...

çok masum bir şey o.gerçekten bravo, böyle bir iyiliği yaptığın için. Bırakma onu, daha çok küçük.
keşke bir şeyler bilip yardımcı olabilsem ama çok şey yazılmış neyse ki :)

çabucak toparlar kendini umarım ;)

Elif dedi ki...

öncelikle merhaba, kediniz henüz çok küçük olsa da içgüdüsel olarak tuvalet eğitimini almış oluyorlar zaten bu konuda bir sıkıntı yok anladığım kadarıyla ama birazcık pasaklı bu da muhtemelen kedinin erkek olduğunu gösteriyor maalesef erkek kediler dişilere göre daha pasaklı oluyorlar bunun pek bir çaresi yok ama kum kabını tuvalette tutun ve kedinin kendini yalayarak temizlemesini sağlayın eğer onu silerseniz veya yıkarsanız temizlenme güdüsünü kaybeder bu da cidden baş edilmez bir durum olur. Beslenme konusuna gelince, süt vermemeye çalışın çünkü dediğiniz gibi ishal olur ama başka bir şey yemiyorsa sulandırıp verin bunun dışında bebek mamaları onun için en yararlı besindir. Şu an çok küçük olduğu için sürekli sizden ilgi bekliyordur peşinizden ayrılmıyordur, kutuya koyarsanız sürekli miyavlar ve bu sizin canınızı daha çok acıtır. Kediler evcil hayvanlar oldukları için her yerde dolaşmak ve her yeri keşfetmek isterler yani onu kesinlikle kapatmayın, bırakın kutuyu benim kedim kapalı kapılara bile miyavlardı. Eğer bu sorumluluğu kaldıramayacağnızı düşünüyorsanız daha da çok alışmadan onu sahiplendirmenizi öneririm ama yine de sabırlı davranırsanız sorunların üstesinden gelebilirsiniz :)

Unknown dedi ki...

kedinin tuvaletini yapması için bir leğen içine gazete kağıdı koy azda kum koy zaten gazete kağıdıyla siliniyor bunu denersen kedi temiz olacaktır benım evde 3 kedim var ben gazete kağıtlarının üstüne yaptırıyorum

Unknown dedi ki...

birde ciğer al onu haşla içine ekmek doğra onu ez ver çok yaralıdır tavuk içinde et içinde bunu yapabilirsin hep mama verme yediğiniz ev yemeklerindende ver alışssın

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...