10 Mayıs 2012 Perşembe

buraya gitmek istiyorum.PETRA


 Ne kadar masalsı bi görüntüsü var değilmi?



Evet kafayı bozdum. Buraya gitmek istiyorum :) Burası PETRA.Ürdün'de yer alan antik bir kent. Gerçektende görünüşü gbi masalsı bir hikayesi var ama malesef yaşananlar gerçek!!


Efendim bildiğiniz gbi Kur'an-ı Kerim de Allah ın gazabına uğramış pek çok toplumdan söz ediliyor. Kimisi sularla ( meşhur Tufan olayı ) kimisi yanardağ patlaması gbi olaylarla ( bakınız Sodom ve Gomore kenti ) kimisi rüzgarla kimisi depremle kimiside ses- gökgürültüsü ile helak olmuşlar ve onlar Allah'ı unuttuğu için Allah da onları unutturmuş.. Bu kavimlerin helak olayı gerçekten çok ibretlik ve okuduğumuz zaman insanın tüylerini diken diken eden bi hadise. Pek çoğunuzun malumatı var zaten. İşte benim gitmek istediğim bu yer de helak olmuş bir milletin eski zamanlarda yaşadığı yer...



Gidilecek pek çok güzel yer varken buraya mı gitmek istiyorsun diye düşünebilirsiniz. Ama hikayeyi dinleyince belki sizde bu yeri görmek istersiniz. Zaten bol fotolu bi post olacak o yüzden eğer sonuna kadar sabrederseniz, gidip görmüş kadar olacaksınız.


Petra Ürdün sınırları içerisinde Lut Gölü yakınlarında antik bir kent. 


Petra M.Ö 400 ile M.S 400 yılları arasında varlığını sürdürmüş.Daha sonra burda yaşayan Semud kavmi helak edilince bu kent unutulmuş taa ki 1800'lü yıllarda İsviçre'li bir gezgin tarafından şans eseri bulununcaya kadarda hep gözlerden uzak bi şekilde inzivaya çekilmiş. 2007 yılında ise dünyanın yedi harikasından biri seçilmiş.


Burda yaşayan Semud kavminin hikayesine gelince... Semud kavmi Hz. Salih aleyhisselam ın peygamber olarak gönderildiği kavim. Kendilerinden önce yaşayan Ad kavminin bağları ve bahçeleriyle ünlü İrem adlı yurtları helak edilince onlar gbi kolayca helak olmamak için evlerini dağlara taşlara oymuşlar. Petra yunanca kızıl kaya demek. Resimlerde de gördüğünüz gbi kırmızı gül kurusu renkteki bu kayalara oyulmuş evler yinede onları helak olmaktan koruyamamış ve bir sesle helak olmuşlar..


Bu konu kutsal kitabımız Kur'an da şöyle geçiyor. Ad kavminin helakınden sonra Hicr bölgesinde Semud kavmi yaşamış Semud kavmi pek çok nimete nail olmuş, dağları ve taşları oyarak muhkem evler inşa etmişler, yazlık ve kışlık konaklar yapmışlardır Bolluk ve refah içerisinde yaşamışlar, uzun ömürlü bir hayat sürmüşlerdir Zamanla Hak yoldan sapmışlar, şirke düşmüşlerdi Yüce Allah onlara Salih (as)'ı peygamber olarak gönderdi Salih (as), onları Allah’a imana, ibadete ve itaate çağırdı Mucizeler gösterdi, öğütler verdi Ancak kavmi onu dinlemediği gibi yalanladı Kendilerine mucize olarak verilen ve sakın dokunmayın denilen dişi deveyi öldürdüler Bunun üzerine Salih (as), ve iman edenler dışında Semud kavmi şiddetli bir gök gürültüsüyle helak edildiler.


“Andolsun biz, “Allah’a kulluk edin” diye (uyarması için) Semûd kavmine, kardeşleri Salih’i peygamber olarak göndermiştik Bir de ne görsün, onlar birbiriyle çekişen iki grup olmuşlar” (Neml, 27/45)


  “Semûd kavmi, azgınlığı sebebiyle yalanladı Hani onların en bedbaht olanı (fesat çıkarmak için) ileri atılmıştı Allah’ın Resülü de onlara şöyle demişti: “Allah’ın devesini ve onun su içme hakkını koruyun Fakat onlar, onu yalanladılar ve deveyi boğazladılar Bunun üzerine Rableri, suçlarından dolayı onları” helak etti ve kendilerini yerle bir etti(Şems, 91/13-14)


Petra'nın helak oluşu ise şöyle anlatılmakta.. Zaten tüylerin diken diken eden kısmı da burası 


Salih Aleyhisselam Semud kavminin başına gelecek felaketi haber verip inananlarla birlikte şehri terk etti. Geride kalanların ilk gün yüzleri sarardı, ikinci gün kızardı, üçüncü gün ise kapkara oldu. Bu belirtilerden felaketin gelmekte olduğunu anlayarak büyük bir korkuya kapıldılar. Korkudan çıldıranlar, hatta ölenler oldu. Sonunda korkunç bir ses gelerek Semud kavmini helak etti. Bir anda gelen o şiddetli ses Semud’un kayalara oyulmuş yurdunu sonsuz sessizliğe boğdu.



 Petra'nın geçmişiyle ilgili bildiklerimiz işte kutsal kitabımız ve Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin bize aktardıkları kadar. Peygamberimiz ( S.A.V. ) Tebük seferine giderken yolunun buradan geçtiği ve bu kavmin helak olmasıyla ilgili konuyu anlattığı, burada çok fazla oyalanmayın ve buranın suyundan içmeyin şeklinde çevresindekilere tavsiye verdiği pek çok kaynakta anlatılmakta.. Hatta Salih aleyhisselamın devesinin çıktığı yeri gösterdiğide rivayet edilmekte..


Buraya kadar biras tırsmış olabilirsiniz çünkü ben Petra ile ilgili araştırma yaptığımda öğrendiklerimden korkmuştum hele de helak edilen bi kavmin yaşam alanı olması ve Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin burada fazla oyalanmayın tavsiyesinden sonra gitmesemmi acaba diye düşünmüştüm biras.. Ama merakım galip geldi ve gidilecek listesinde ilk sıraya yerleştirdim kendilerini.


Zaten benim tatil anlayışım böyle şeyler işte. Havuz başında açık büfe olayları değilde böyle şeyler.. Benden yüzyıllar önce başka bir kadının, günümüzde garip kabul edilecek bir giysiyle kimbilir hangi duygularla belki telaşlı adımlarla geçtiği o yerlerden geçmek ve bunları düşünmek...
 


 Yakın zamanda bi tatil olayım yok ve işin aslı uzmanlık sınavını kazanıncaya kadarda tatile gitmek niyetinde değilim. Sınavı kazanınca hak etmenin verdiği o duyguyla buraya gitmek istiyorum.. Bana fazlasıyla ilginç geldi. Muazzam yükseklikteki sütunlar, kayalara oyulmuş bir kent, ve helak olan, sadece insanları değil uzun bir süreliğine kendisi de yeryüzünden silinen bir antik kent..Petra..


Fotoğrafların bir kısmı fotogezgin den alınmıştır. Aşağıda da meraklısı için pek çok görsel paylaştım. Fotoğraflarını paylaşmam için verdikleri izinden dolayı onlarada teşekkür ediyorum. Hem Türkiye hemde dünyadan pek çok yer ve fotğraf galerisi için bu sayfayada bi göz atın derim..













14 yorum:

Havva dedi ki...

Çok güzel bir yermiş. ben de çok istedim görmeyi şimdi.

drwilldone dedi ki...

off bende ya.bi tur düzenlesek şöle.ne iyi olur :)

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

Semud kavmini biliyordum ama yaşadıkları yeri hiç görmemiştim.
Gerçekten güzel bir yermiş.
İsterlerse dünyanın dibine insinler ALLAH'ın kudretinden kaçacak hiç bir yer olmaz..
Onun en bariz örneklerinden biri.

drwilldone dedi ki...

Bnde burasinin helak olmus bir kavmin yasadigi yer oldugunu bilmiyodum.cok sasirdim ögrenince..ama yinede gitmek istiyorum..

acemi blogger dedi ki...

biraz hasan keyf'i anımsatıyor.

drwilldone dedi ki...

hasankeyfe hiç gitmedim o yüzden bn bi karşılaştırma yapamadım :( bi görsellerden bakayım o zmn

sahra dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş ,görsel olarak ta güzel desteklemişsin...

sahra dedi ki...

belki yurt dışı seyahati zor olsada ege antik kentleri için tarihi geziler var tavsiye ederrim ben çok zevk almıştım .

drwilldone dedi ki...

Tesekkür ederim.begenmene sewindim.o taraflarada gitmek istiyorum ama nasip bakalim :)

Volante dedi ki...

cok güzel !! petra yunanca mı diye soracaktım ama zaten acıklamasını yapmışsınn :)
bende senin gibiyim biliyor musun?benim de tatil anlayısım deniz,kum güneş değil..böyle yerleri gezmek daha güzel!

drwilldone dedi ki...

nası güzel bi yer ama dimi.walla gidemezsem aklım kalır :)

Adsız dedi ki...

petra adlı bir organizasyon var bir network işi adam bu ismi seçmeden önce düşünseymiş keşke petra nın akıbetini okuyunca daha bereketli bir isim seçilebilirmiş diye düşündüm ...şirkete petra ismini koyma gerekçesi tüm dünyada tanınan ve söylenmesi kolay diyeymiş..bu rada ben de petra üyesiyim ürünler mükemmel ötesi ...sırf ismi yüzünden soğumak olmaz....

drwilldone dedi ki...

adsız : sen bahsedince baktım şimdi.temizlik-kişisel bakım ürünleriyle ilgili bi şirketmiş.bende senden duyuyorum.petranın akibeti çok fazla bilindik bişi değil.o adamında bilmemesi doğal.ben bile sonradan öğrendim :)

birdunyafikir dedi ki...

Allah Allaaaah!
Çok garip şeyler hissettim şu an.
Okuyup hayal etmek farklı bir şey ama görselle gerçeğini görmek...
İnsan çok ilginç şeyler hissediyor gerçekten.
Güzel bir yazı, teşekkürler.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...