19 Mayıs 2012 Cumartesi

evde ramen keyfi



şu postta evde ramen yaptığımdan bahsetmiştim. tabi bulunduğunuz yerde orjinal ramen yoksa ve benim gbi ramen yemek istiyorsanız alternatif seçenekler düşünüyorsunuz. bende evde elimde olan malzemelerle ramen yapmaya çalıştım. ramenim olmadığı için spagetti ile yapmayı denedim. bence çok güzel oldu. 
internette ramen nasıl yapılır diye araştırma yaparken bu konu ile ilgili çok fazla açıklama bulamadım. bende hem spagetti ile nasıl ramen yaptığımı anlattım hemde fotoğraf çektim sizin için. umarım size ilham verebilmişimdir.
kendi tarifimi vermeden önce bilmeyenler için ramen hakkında kısa bir bilgi vereyim.
ramen çin kökenli olup, çorba içindeki eriştenin Japon mutfağındaki hali. içinde deniz yosunundan yeşil soğan, mısıra kadar pek çok malzeme kullanılabiliyor. genel olarak et suyuyla yapılıyor. migros ve carrefour gibi pek çok markette hazır paketleri satılıyor (malesef benim yaşadığım yerde yok )

 ramenin özelliği içine istediğiniz malzemeyi koyabiliyor olmanız. tamamen sizin damak tadınıza bağlı yani.


bunlarda değişik ramen türleri. şimdi de benim yaptığm ramene bakalım biras :)

ilk önce MALZEMELER :)
  • 1 paket spagetti
  • 1 demet yeşil soğan
  • 3 adet tavuk bulyon (et bulyonda olabilir)
  • sıvıyağ
  • bir yemek kaşığı salça
  • tuz
  • sıcak su
  • acılı sos
  • acılı (ezilmiş) kapya biber
  • baharatlar (kırmızı biber, pul biber, karabiber, reyhan, kekik, kurutulmuş domates, nane, toz zencefil, )

YAPILIŞI  :)

  • önce kettle a su koyup ısıtıcıdaki suyun kaynamasını bekliyoruz. ben çabuk pişsin diye sıcak su kullanıyorum. ama kettle kullanmıyorsanız şöyle yaparsınız. normal makarna yapar gibi tencereye bir miktar su koyup suyu kaynatın. su kaynayınca içine 2 adet bulyon, 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ dilediğiniz miktarda tuz atıp tuz eriyinceue kadar karıştırın. sonra dilediğiniz miktarda spagettiyi tencerenin içine atıp pişirmeye bırakın. arada karıştırıp istediğiniz dirilikte oluncaya kadar makarnayı haşlayın. daha sonrada spagettiyi süzüp bi kenara alın. ben bu aşamaları beklemek istemediğim için suyu kettle da kaynatıp zamandan tasarruf yapıyorum. eğer benim gbi kettle kullanacaksanız da aşağıdaki aşamaları takip edin :)
  •  ilk önce geniş bi tencere alıp ocağa koyuyoruz. içine 2 adet tavuk bulyon koyuyoruz. 


  • ben ramen bulamadığım için spagetti ile yaptım. istediğimiz miktarda spagettiyi alıp içine bulyon koyduğumuz tencereye ekliyoruz.


  • şimdide kettle da kaynamış olan sıcak suyumuzu tencere döküyoruz
  • içine bir kaşık sıvıyağ ekliyoruz. karıştırıp pişmeye bırakıyoruz. arada sadece karıştırın ki makarnalar birbirine yapışmasın. bende öyle anlatıyorumki sanki siz hayatınızda hiç makarna pişirmeyi bilmiyosunuz :) buraya kadar işin bi esprisi yok aslında. bildiğin makarna haşlıyoruz yani. tek fark içine bulyon koyuyoruz. yinede belki hiç makarna yapmamış biri olur diye ben uyarıyorum naçizane :))

  •  altta da makarnamızın en son pişmiş hali. ben harlı ateşte yaklaşık olarak 20 dk.  kadar pişirdim çünkü çok pişmiş halini seviyorum. siz arada kontrol edip ne kadar pişmesi gerektiğine karar verirsiniz.

  •  spagettimiz pişince süzüp bi kenara alıyoruz.biras soğuk sudan geçirmeyi ihmal etmeyin yoksa birbirlerine yapışırlar.

  • şimdi de ramenimizin sos kısmını yapalım.önce yine ısıtıcıya 5-6 su bardağı su koyup kaynamaya bırakıyoruz. bu sırada suyumuz kaynarken biz istediğiniz miktarda yeşil soğan alıp ince ince doğruyoruz.




  • boş bir tencere alıp doğramış olduğumuz yeşil soğanları içine atıyoruz. 



  • içine bir adet tavuk bulyon, 2 yemek kaşığıda sıvıyağ ekliyoruz. bu sırada kaynamış olan suyumuzdan 5 bardak tencereye ekliyoruz. ramenin bildiğim kadarıyla özelliği acılı olması. uzakdoğulular acıyı çok seviyorlar. bende evde bulabildiğim şeyleri kullanarak aynı tadı yakalamaya çalıştım ki zaten bnde acıyı çok severim



 bu Tukaş'ın acılı kapya biber ezmesi. hemen hemen her markette satılıyor. ben kapya biberi çok sevdiğimden makarnayla ilgili yaptığım bütün soslara kullanıyorum. bi nevi salça görevi de görüyor.



                                                     bu da Kavaklıdere'nin acı biber sosu.




  •  tarife devam edelim. en son 5 bardak sıcak suyu koymuştuk tencereye. 2 yemek kaşığı tukaşın acılı kapya biber ezmesi, bir yemek kaşığı salça, bir tatlı kaşığı acılı sos (kavaklıdere olandan) ilave edip karıştırıyoruz. bu karışım kaynarken içine malzemeler kısmında bahsettiğim baharatlardan birer tutam ekliyoruz. ben kekik ve reyhanı biras daha çok koydum. naneyi ise çok tavsiye etmem. bu sefer pişirirken koydum ama verdiği tadı beğenmedim, gerçi bn naneyi pek sevmem o yüzden sanırım. ama siz seviyorsanız koyabilirsiniz. herşeyi koyduktan sonra bütün bu karışımı 5 dk. daha kaynatıp altını kapatıyoruz. ben bir yandan makarnayı haşlarken bir yandanda bu karışımı hazırlıyorum. böylece hem çabucak hazırlıyorum hemde süzdüğüm makarna soğumuyor.
  • şimdi makarnayı haşladığımız geniş tencereye süzdüğümüz makarnayı döküyoruz. daha sonra bu baharatlı karışımı ilave diyoruz.ocağın altını açıp harlı ateşte ara sıra karıştırarak pişmeye bırakıyoruz.şöyle bi görüntü olması lazım şu anda :)






                  evvett :) üstteki son resimde ramenimizin pişmiş hali. şimdide servis yapalım.







ramenimiz servise hazır. uzakdoğuda bir tür turşu olan kimchi ile servis yapılıyo. aslında her yemeğin yanında kimchi geliyo desek daha doğru olur. ben hiç yemedim ama yemeği ço istiyorum, belki boş vaktim olursa yapmak da istiyorum ama şimdilik kimchi miz olmadığına göre normal bizim kendi ülkemizin turşularıylada sevis yapabiliriz diye düşündüm. servis yaparken yanına birasda yoğurt güzel gidiyor. haa bide bu rameni chopstick olmadan nası yiycez diye aklınızdan geçebilir.çatal ile kolaylıkla yiyebilirsinizki ben öyle yaptım. bu arada chopstick uzakdoğuluların yemek yerken kullandıkları uzun iki çubuk. hepiniz görmüşsünüzdür. eğer illaki herşey usülüne uygun olsun diyip almak isterseniz internette pek çok yerde satılıyor. ben en son smartmarketde görmüştüm. smartmarket sahibi koreli olan ve sadece koreden gelen gıdaları satan İstanbul / Eyüp'te bi market. online olarak pek çok uzakdoğu ürününü sipariş edebiliyorsunuz. haa unutmadan söyleyeyim ramende satıyorlar :))
işte böyle... afiyet olsun :)))))

eğer bir şekilde smartmarkete ulaşmak isterseniz :


Smart Market (Turkey)

Adres:
Kemerburgaz Mithatpasa Mah. Istanbul Cad. No: 39 Eyüp / Istanbul
Telefon: 0212 360 24 54 (55) - 0537 210 25 86




43 yorum:

sırma dedi ki...

İlginç...Yeni bir şey öğrendim:)

mydestiny dedi ki...

Spagettiyi ramenmiş gibi hazırlasak nasıl olur diyordum hep, tembellikten denememiştim tabi hiç. Çok leziz görünüyor, denemek lazım. Ellerine sağlık :)

drwilldone dedi ki...

tadı da çok güzel sırma.denemelisin bnce :)

drwilldone dedi ki...

mydestiny: teşekkür ederim. inş. yakında ramenlede hazırlayıp onun postunuda yayınlarım :)

Havva dedi ki...

Uzak doğu mutfaklarından hazzetmem arkadaşım ama dediğin yer, Eyüp bana çok yakın. Çok gideriz Eyüp'e. Ama bahsettiğin yeri görmedim hiç. Ama rara bulur yolarım sana doktorcum... başka isteklerin varsa da söyle yeter...

acemi blogger dedi ki...

selam, uzak doğu ürünleri satılan yer varsa bile insan güvenemiyor içindekiler yenir mi yenmez mi? en iyisi kendi makarnamız dan yapalım. ramenini kıskandım :)bende yapmaya çalıştım görmek istersen.
http://sapyadasaman.blogspot.com/2012/05/ramen.html

Volante dedi ki...

var ya bizde arkadaslarla tam dün konusuyorduk japon ya da çin lokantasına gidelim diye.ben de bu ramenden yemek istediğimi söylemiştim ama orada aklıma gelmemiş yemeği tarif etmiştim arkadaslarıma bunun üzerine bu postu görmem iyi oldu ^_^

drwilldone dedi ki...

havva : canım çok teşekkür ederim.bu teklifin beni çok sevindirdi.walla istediğim o kaar çok şey varki ordan.bn çok seviyorum uzakdoğu mutfağını.hani öyle çok tattığımdan değil ama ne bileyim işte :)

acemi blogger : gördüm ramenini.sen daha çok malzeme koymuşsun. bnimkisi daha basit oldu seninkine göre. bursadayken hazır ramenlerdende yedim ama bizim bu makarnadan yaptıklarımız daha güzel walla :)

volante : yaa bnde çok istiyorum gitmeyi. istanbulda gaya restaurant var uzakdoğu mutfağı sunan. oraya gitmeye çok niyet ettim ama nasiı olmadı.bakarsın bigün birlikte gideriz :)

drwilldone dedi ki...

yere düşen çikolata : 'sen varya süpersin ya ben kaç yıldır ramen aşkı ile ölüyorum ama benim yaşadığım yerdede satılmıyor ramen. internette nasıl yapılacağını araştırdım ama adam gibi bir şey bulamamıştım ... bunları bizimle paylaşarak beni çoookkk mutlu ettin boş kaldığımda hemen deneyeceğim çok sağol <3 ^_^ '
ya ben senin yukarıdaki yorumunu yanlışlıkla sildim sanırım.o yüzden mailden kopyala yapıştır yaptım.kusura bakma lütfen.çok çok sevindim yorumuna.denediğin zaman bloguna koy bende merak ediyorum çünkü.bursadayken bikaç tane ramen buldum.yakında onlarlada bi post yapıcam.takipte kal :)

Miss_Nefertiti dedi ki...

Merhaba =)

Tarifin gayet güzel ve orjinal olmuş. Son bir yıldır evde yemekleri ben yaptığımdan sana güzel bir pişirme tavsiyesi vereyim.

Makarnayı pişirirken fazla karıştırmamaya dikkat et. Çünkü bu sefer makarnada bulunan nişasta suya karışacak, makarnan hem lapa hemde lezzetini kaybedecektir.

Diğer bir tavsiyem; bunu ramen hakkında internette araştırma yaparken okumuştum. Makarnayı süzerken suyunu tamamen süzmemek ve sudan geçirmemek çok önemliymiş. Sebebi makarna piştikten 10 dk sonra şişerek su çeker. Eğer suyunu tamamen süzerseniz kalan suyu çekerek birbirlerine yapışır. Bu sebeple suyunu süzerken 1-2 kez sallayıp tencereye almak en sağlıklısı. Süzdükten sonra sudan geçirmemelisiniz bir de. Çünkü makarnanın tüm besin değeri gidiyor o zaman ;)

Bende bunları öğrendikten sonra makarna yaparken bunlara dikkat ediyorum. Ve lezzeti inanılmaz derecede fark ediyor.

Ve yorumumu finale bağlarken; yaratıcılığını ve azmini çok takdir ettim. Benim gibi ramen sevenler olduğunu bilmek çok güzel ^^

drwilldone dedi ki...

miss_nefertiti : teşekkür ederim yorumun için.hoşgeldin bloguma

cep venüsü dedi ki...

benim yaşadığım yerde de bu tarz şeylere ulaşmak mümkün değil bol görselli anlatımın için teşekkür ederim çok lezzetli görünüyor >.< bende birçok kere denedim gerçek ramen tadında olmaz tabi ama orjinaline ulaşana kadar kendimizi avutmalık böyle yapacağız ^^' bu blogu bulmama sevindim takibe alıyorum hemen, benim blogumada bekliyorum sevgiler :)

http://cepvenusu.blogspot.com/

drwilldone dedi ki...

cep venüsü : beğenmene sevindim.bence orjinal ramen kadar güzel tadı :)

Adsız dedi ki...

Yaaaa bu çok güzel olmuş yemek öncesi iştahım kabardı resmen, eve gidince yorgun olmazsam hemen yapacağım :) Ellerinize sağlık :)

drwilldone dedi ki...

afiyet olsun vildancım.kendi adımla aynı olan birine seslenmek garip geliyo nedense :) tanıştığımıza sevindim.fikir verebildiğimede :)

Adsız dedi ki...

Bir teyze kızıyla, en yakın arkadaşımın adı da Vildan olunca alıştım ama ilk başlarda kendime sesleniyor gibi hissediyordum :) Bende tanıştığımıza sevindim ;)

drwilldone dedi ki...

ohh senin etrafında da baya varmış.benimde çalıştığım hastanede hemşirelerimin ikisinin adı vildan.onlara seslenirken ilk başta zorlanıyodum şimdi bende alıştım :)

Adsız dedi ki...

carrefour yada migroslarda her çeşit ramene ulaşabilirsiniz... =)

acemi blogger dedi ki...

Selam, ben ikinci ramen denememide yapmış bulunmaktayım. Deneyen var mı acaba fırın makarnası ile yapsam nasıl olur.

drwilldone dedi ki...

Slm :) bnde tam ramenimi kaseye koymuştum ki msjini gördüm.fırın makarnasi nasi biseyki.bizim ewlerde yaptığımız kalın eriste gbimi.instagram warsa ordan bi resmini gönderirmisin.orda kullanıcı adım : drwilldone

Adsız dedi ki...

ben yapmaya çalıştım anlatılan gibi ve cidden çok güzeldi ramen bulabilirsem onunlada deniyicem mükemmel *-*

Unknown dedi ki...

İstanbulda oturuyosanız eğer real market gibi büyük marketlerde bulabilirsiniz hatta indirim yapıyolar 7 li satılıyo ben alıyorum .

Unknown dedi ki...

aynı tadı vermez... çıbık makarna ile ramen mi olurmuş? nıc nıc nıc...

Adsız dedi ki...

Az once yaptim col guzzel oldu saol admin

Adsız dedi ki...

gerçekten cok yararlı bir paylasım olmus teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

kızlar ben hazır ramenleri real,carfeour gibi marketlerden buluyorum ve alıyorum makarna bölümünde oluyor.Bulamayanlar için söyleyeyim dedim.:)

drwilldone dedi ki...

@Adsız : Oldukça geç bir cvp oldu ama tarifi denemene ve begenmene çok sevindim,ramen bulabildin mi bu arada?

drwilldone dedi ki...

@Seçil Peker : Malesef Istanbul'da oturmuyorum ama uzun zamandır bulunduğum şehirde de ramen satılıyor, şimdi yine şehir değiştiricwm,umarim orada da vardir.

drwilldone dedi ki...

@Umut Barış Cengiz : Kesinlikle aynı tadı vermez ama ramen bulamadiginiz zaman sizi idare eder :)

drwilldone dedi ki...

@ Adsız : Afiyet olsun, begenmene çok sevindim :)

drwilldone dedi ki...

@ Süleyman Daşkın : Rica ederim,yorumunuz için teşekkürler :)

drwilldone dedi ki...

@Adsız : Merhaba, ben de uzun zamandır marketlerde rameni bulabiliyorum ki küçük bir şehirde yaşıyorum,internette de gurmenet.com sitesinde bütün ramen çeşitleri satılıyor

Unknown dedi ki...

Meraba. Ramenin suyunu .makarnayi hasladigimiz su mu olusturuyor ? Yoksa ayri bi su mu kaynatiyoz ?

drwilldone dedi ki...

@ Hediye Uyanır : Ramenin suyu ayrı, makarna için koyduğum suyu makarnayı haşladıktan sonra süzüyorum, onu kullanmıyorum, ramenin sosu için ayrı bir tencerede yeniden hazırlıyorum.

Unknown dedi ki...

geç oldu ama yazayım eğer istanbulda yaşıyorsanız bir uygur lokantasından hamur kısmı alınıp kullanılırsa gerçeğe yaklaşılabilr ayrıca büyük marketlerde de miso ve yosun bulunabiliyor.. soya sosu her yerde var artık..

Unknown dedi ki...

biraz geç oldu ama tekrar yazayım..
eğer istanbulda yaşayan varsa avrupa yakasında, bir uygur lokantasında hamur kısmı alınabilir.. büyük marketlerde miso ve yosun bulmak da mümkün olabiliyor.. soya ssu ise artık her yerde...

resim ekleyebilsem benim yaptıklarımı da koyacaktım...

Adsız dedi ki...

Ben Domuz eti ile daha guzel oluyor diye biliyorum cinli bir arkadasim tavsiye etmisti...

Adsız dedi ki...

Merhaba, bende ramen yedim hazır ramenlerden indomie yemiştim onların hazır soslarında cipslerdeki Çin tuzundan (monosodyum glumatat)var o tuz beyne güzel tat olarak algılatıyor maalesef :( ramen yemeyi kestim...Bu arada tarif için teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Acı soz kullanmak gerekli mi ben rahatsızlıgımdan dolayı acı yiyemiyorum acil cevaplardan sevinirim

Unknown dedi ki...

Bim a101 vs gibi yerlerde adı noodle diye geçiyo haberiniz olsun bu arada denedim tarifiniz çok lezzetli ellerinize sağlık teşekkür ederim ^^

Adsız dedi ki...

Alaca Bilgi
çok teşekkür ederim

Alielle dedi ki...

MSG dediğimiz aroma verici olarak olarak kullanılan bir katkı maddesi Türkiyede de birçok hazır üründe kullanılıyor zararı vardır yoktur bişey diyemem ama sadece bu yüzden yemeyi kesmek çok mantıklı değil bence tamamen yabancı bir madde değil çünkü :)) Ya da msg olan ürünlerin tümünü kesmek lazım yani bir tek bu ürünlerde bulunmuyor

Unknown dedi ki...

Ankara da yaşayan varsa chopstick satılıyor diğer şehirleri bilmiyorum ama ankara da bulabilirsiniz :) ramen bim a101 gibi marketlerde satılıyor ama eğer sossuz kendi bildiğiniz gibi ramen yapmak isterseniz toptan satan marketlerde kocaman paketler de ramen de satılıyor arkadaşlar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...